Uputili prijedloge mjera i županiji

tra 21, 2020

Županijska Obrtnička komora aktivno radi na rješavanju problema: „Komora se i dalje bori za sezonce“

Predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije Joso Smolić zadovoljan je što su država i lokalna samouprava uvažile prijedloge mjera za pomoć obrtnicima i poduzetnicima, no kaže kako se intenzivno radi na daljnjem rješavaju otvorenih pitanja. Iz županijske Obrtničke komore uputili su prijedloge mjera Šibensko-kninskoj županiji za koje se nadaju da će biti usvojene, a pozivaju i sve obrtnike i poduzetnike da im se jave ako su im potrebni financijski ili bilo kakvi drugi savjeti.

-Svi naši prijedlozi prema gradovima i općinama su prihvaćeni i naravno da smo jako zadovoljni. No, planiramo i mjere za dalje. Ono što smo tražili od države i lokalne uprave kao obrtnički sustav smo i postigli, drugi paket mjera je zadovoljio sve potrebe obrtnika i poduzetnika, sve što je država mogla učiniti je učinila, ali ostalo nam je otvorenih pitanja kad su u pitanju sezonski obrti koji se otvaraju u ovom razdoblju, početkom travnja i svibnja. Naime, oni nisu ušli u te mjere, a takvih obrta imamo popriličan broj i na razini države, a u našoj županiji ih je 400. Riječ je o ljudima koji su mahom živjeli od toga, a sada ne mogu otvoriti i oni su sada u najvećem problemu – ističe Joso Smolić, predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije.

Smolić kaže se nada da će Vlada uvažiti njihove prijedloge i pomoći i sezonskim obrtnicima koji su sada najugroženiji.
– Radimo na tome da ispravimo tu nepravilnosti i nadamo se da će nam Vlada izaći u susret, kao što su uvažili naše prijedloge da turistički vodiči uđu pod ove mjere, odnosno priznat im je novi status izmjena i dopunama Zakona o pružanju usluga u turizmu. Nadamo se da će Vlada pomoći i sezonskim obrtnicima jer oni su najugroženiji. Mi smo ranjeni, ali nismo ubijeni, ali ako njima ne pomognemo oni će biti ubijeni – ističe Joso Smolić.

Hrvatska obrtnička komora učinila je sve da brzom reakcijom pomogne obrtnicima, a zadovoljni su odgovorom države i lokalne samouprave. Kako kaže Smolić, bez obzira na to, rade i dalje na prijedlozima mjera kojima bi se pomoglo ugroženim obrtnicima i poduzetnicima.
– Prvi val udara smo uspjeli izbalansirati i zadržati radnike, a to je najvažnije. Tu je država učinila maksimum, kao i lokalna samouprava, a i mi smo se kao sustav obrtnika odrekli članarine, jer svaka pomoć je bitna. Također, krajem ožujka uputili smo zahtjeve Šibensko-kninskoj županiji. Jedna od stvari oko koje tražimo pomoć su koncesije, odnosno da županija otpiše koncesije, iako znamo da dijele prihod s državom i lokalnom samoupravom, očekujemo da otpišu koncesije onima kojima je poslovanje otežano i onima koji uopće ne posluju – navodi Smolić.

Također, od županije traže da izađe u susret subvencijama kamata poduzetnicima i obrtnicima, da kad sve ovo završi bude puno lakše doći do sredstava za pokretanja posla.
– Treća mjera koju smo tražili je brza uspostava Interventnog fonda za pomoć obrtnicima i malim poduzetnicima, onima najmanjima koji nemaju sredstava za dizanje kredita, jer tako bi im se uveliko pomoglo da pokrenu posao nakon ove krize. Prema dosadašnjim izjavama u medijima, župan je afirmativan prema našim traženjima pa se nadamo da će ih što prije županija i prihvatiti, jer je važno da budemo efikasni i brzo reagiramo – kaže Smolić.

Od početka krize uzrokovane korona virusom, Obrtnička komora je na raspolaganju poduzetnicima i obrtnicima na svim razinama, bilo da je riječ o savjetima ili pomoći oko bilo kakvih pitanja, a dnevno na nacionalnoj razini imaju preko 30-tak tisuća upita. Joso Smolić naglašava kako su na raspolaganju svima kojima trebaju financijske smjernice ili bilo kakva druga pomoć te je poziva sve da im se jave na mail ok.sibenik@hok.hr

– Mi obrtnici znamo što su teškoće u radu i uvijek smo bili spremni izaći u susret. U županiji imamo obrte koji su specijalizirani konzultanti za financije i znaju kako napraviti financijsku konstrukciju i pomoći sa stručnim savjetima i usmjeravanjima kako bi se što lakše prebrodila kriza. Pozivamo zato sve naše obrtnike, ali i kolege i poduzetnike da ako trebaju bilo kakvu pomoć da nam se jave. Bilo da je riječ o financijskim konzultacijama ili bilo drugim savjetima, tu smo za vas. Imamo stručnjake koji će pomoći, a cilj nam je da svi skupa ovo prebrodimo – zaključuje Smolić.