Svečana podjela majstorskih diploma

lis 2, 2018

Majstorsko zvanje u obrtu temelj poslovnog rasta

U šibenskoj Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić“ održana je svečana dodjela majstorskih diploma za obrtnike koji su u zimskoj i proljetnom roku u Obrtničkoj komori9 Šibensko-kninske županije položili majstorski ispit i istekli status majstora. Od ukupno 37-ro obrtnika koji su u navedenim rokovima položili majstorski ispit, njih 20-ro je iz Šibensko-kninske županije dok su ostali iz Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Dubrovačko-neretvanske, Zagrebačke i Primorsko-goranske županije. Majstorski ispit su polagali u ukupno 11 obrtnih zanimanja među kojima je najviše frizera, elektroinstalatera, mehaničara, pekara i stolara. Inače, u posljednjih 15 godina u Obrtničkoj komori šibensko-kninske županije majstorski ispit je položilo 419 obrtnika.

Župan šibensko-kninski Goran Pauk čestitao novim majstorima na stjecanju statusa majstora –obrtnika te im poželio sreću u okretanju nove stranice života’.

– U županiji dajemo podršku Obrtničkoj komori kao instituciji koja okuplja županijsko obrtništvo, ljude koje žive od plodova svog rada i vrlo se brzo mogu transferirati iz jedne djelatnosti u drugu. Podržavamo obrtništvo i kroz obrazovni sustav pokušavajući promijeniti svijest da obrtništvo zapravo osigurava egzistenciju. Svjesni smo teškoća koje imate u pokretanju biznisa, pa Županija negdje još od ’99. provodi mjere poticanja poduzetništva, bilo samostalno, bilo u suradnji s ministarstvima.. Za sve kojima trebaju inicijalna kreditna sredstva, u suradnji s ministarstvima i bankama omogućujemo kreditne linije s vrlo povoljnom kamatom od 1.5 posto, a javni poziv objavljen je na stranicama Županije i županijske Razvojne agencije – poručio je župan Pauk obrtnicima majstorima i majstoricama.

Predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije Joso Smolić izrazio je zadovoljstvo što je u županijskom obrtništvu preko 40 posto žena, što nije slučaj u drugim županijama.

– Majstorska diploma je točka na i u struci, a onima koji su položili majstorski ispit otvara mogućnost pristupa naukovanju, odnosno obuci mladih koji su još u školi. To je velika prednost i stoga apeliram na obrtnike koji još nisu položili majstorski ispit da ga polože čim prije i osposobe za rad nove mlade ljude – poručio je Smolić.

Osvrnuo se kratko i na kritike obrazovne reforme koje se odnose na izbacivanje nekih društvenih predmeta iz strukovnih škola, kazavši da dobrom obrtnicima u njihovima strukama ti predmeti nisu bitni, već im je bitna dobra praksa na terenu.  

U Gradskoj knjižnici majstorske diplome danas su dobili Angela Bukarica, Magdalena Hrga, Antonia Parat, Sandra Rakić, Martina Tarle, Petar Bašić, Bernard Kučić, Tomislav Čuka, Bojan Patriarka, Nada Antolović, Monika Bekavac, Davorka Janjoš, Ana Škugor, Blanša Videk, Margita Vrgoč, Marko Rašić i Josip Topčić.

Foto: www.sibenik.in