Sezonski obrtni ušli u mjere na zahtjev Hrvatske obrtničke komore

svi 8, 2020

Odlukom Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo obrtnici koji obavljaju djelatnost sezonskog karaktera mogu koristiti potporu za mjesec travanj i svibanj uz uvjet da su registrirali djelatnost i izvršili prijavu u sustav osiguranika HZMO-a do dana 29. veljače 2020. te da su u trenutku predaje zahtjeva u aktivnom statusu.

Potpora će se odobravati za travanj i svibanj za zahtjeve zaprimljene do 15. svibnja 2020. godine. Poslodavci koji obavljaju djelatnost sezonskog karaktera zahtjeve predaju isključivo elektroničkom poštom (e-mail) ili na e-mail pisarnice područnog ureda prema sjedištu poslodavca.

Hrvatska obrtnička komora višekratno je argumentirano zahtijevala  dopunu mjera jer je oko 7 500 sezonskih obrta izostavljanjem iz potpora stavljeno u neravnopravan položaj u odnosu na druge gospodarske subjekte. Uključivanje sezonskih obrtnika u mjere rezultat je koordinacije Hrvatske obrtničke komore i HUP-a s ministrima Aladrovićem i Horvatom, uz potporu Upravnog vijeća HZZ na čelu s ravnateljem Lončarom.

Također, potpore će moći koristiti osobe koje obavljaju domaću radinost ili sporedno zanimanje prema Zakonu o obrtu ako nisu obvezno osigurane po drugoj osnovi ili ako nisu korisnici mirovine.
„ Jako smo zadovoljni što su prihvaćeni argumentirani zahtjevi Hrvatske obrtničke komore te sada i vlasnici sezonskih obrta mogu koristi mjere Zavoda. Sve su to mahom obrtnici čije je poslovanje usko povezano sa turističkom sezonom te su sada u vrlo teškoj situaciji. Nadamo se da će korištenjem ovih mjera koliko toliko premostiti ovo teško razdoblje.“-kazao je predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije Joso Smolić.