Sezona je bolja od očekivanog, ali moramo se nastaviti pridržavati mjera kako ne bi imali većih problema

kol 12, 2020

Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, ujedno i predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije osvrnuo se na ostvarene rezultate u aktualnoj turističkoj sezoni, koji su bolji od očekivanog. Osim toga, Smolić je predstavio i prijedloge gospodarskih mjera za oporavak i otpornost turističkog sektora koje je Hrvatska obrtnička komora uputila ministrici turizma Nikolini Brnjac.

– Mislim da svi možemo biti zadovoljni, i ugostitelji i turistički djelatnici, jer smo ostvarili i više nego što je očekivano od ove sezone. U našoj županiji do 9.8. ostvareno je 45 posto dolazaka, i 55 posto noćenja u usporedbi s prošlom godinom. Ako se nastavi ovim tempom, bit ćemo na oko 50 posto prošlogodišnjeg prometa, a predviđanja su bila oko 30 posto. Napravili smo dobar posao s ozbiljnim pristupom i uvođenjem mjera na vrijeme, dali smo jednu sigurnost ljudima zbog čega nam i dolaze. Imamo najbolje rezultate na Mediteranu po dolascima i noćenjima stranih gostiju, i upravo zato moramo se i dalje pridržavati mjera – smatra Smolić.

Smolić je apelirao na sve ugostitelje i turističke djelatnike da se drže propisanih mjera, socijalne distance, dezinfekcije i nošenja maski.

– Bojimo se jeseni i onoga što nam slijedi i zato moramo biti odgovorni i ostati zdravi. Vidimo da se događaju žarišta na velikim okupljanjima, zatvorenim prostorima, vjenčanjima, klubovima… Apeliram na sve da se maksimalno potrude i drže propisanih mjera i izbjegavaju bliski kontakt. Znamo da je to glazba, opuštanje i slično, ali moramo biti svjesni da je u interesu cijele industrije da se držimo mjera, inače ćemo doći u probleme – ističe Joso Smolić.

Prijedlozi mjera: Manji PDV, bespovratna sredstva i ulaganja u turizam

Nova ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac nedavno je održala sastanak s predstavnicima iz svih sektora u turizmu, na kojem je kao predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore bio i Smolić. Razgovaralo se o problemima u pojedinim sektorima, a Hrvatska obrtnička komora uputila je prijedlog gospodarskih mjera za ugostiteljsko-turistički sektor.

– Čeka nas 6,5 milijardi nepovratnih sredstava od EU za oporavak gospodarstva, a naša nova ministrica ima iskustva i znanja da učini sve da opstanemo i da najveći dio sredstava bude usmjeren prema turizmu i ugostiteljstvu. Mi ugostitelji donijeli smo zajednički zaključak i snažno se zalažemo za produljenje potpora za očuvanje radnih mjesta do konačnog oporavka ugostiteljsko -turističkog sektora. Želimo zadržati djelatnike i zato smatramo da je nastavak potpora od krucijalne važnosti.

Također, tražimo da stopa PDV-a za pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića, toplih napitaka, vina i piva bude 13 posto, jednako kao što iznosi i ranije smanjena stopa PDV-a na pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljstvu. Vezano uz financijske instrumente potpore obrtništvu u turističkom sektoru uputili smo prijedlog da se ponovno aktivira posebna HAMAG-BICRO kreditna linije potpora poslovnim subjektima pogođenim COVID-19 epidemijom, ali uz jednostavniji proces prijave. Također, zalažemo se i za uspostavu kreditne linije potpore turističkom sektoru ugroženom epidemijom posredstvom HBOR- a s tim da takva kreditna linija bude pristupačna za obrtnike, mikro i male poduzetnike, odnosno da minimalna dodijeljena sredstva budu 10 000 eura- naglasio je Smolić.

Među prijedlozima obrtnika su i osiguravanje posebnog fonda bespovratnih sredstva za očuvanje i održivosti obrtništva u ugostiteljsko- turističkom sektoru i određivanje moratorija na sve kredite i kamate za sve subjekte u ugostiteljstvu i turizmu do 1. listopada 2021. godine.

– U očekivanju smjernica Europske komisije za višegodišnji financijski okvir 2021.-2027., vezano uz izradu i apliciranje projekata s ciljem oporavka i jačanja obrtništva kao važne karike u ugostiteljsko-turističkom sektoru snažno se zalažemo za izradu operativnog projekta sustavnog povezivanja hrvatskih proizvođača poljoprivrednih proizvoda s ugostiteljskim i turističkim sektorom. To je preduvjet brendiranja hrvatskih županija, a time i cijele Hrvatske kao gastro destinacije. Povezivanje proizvođača s ugostiteljima moj je cilj otkad sam postao predsjednik Ceha ugostitelja, a moramo se povezati s domaćim proizvođačima, OPG-ovima i što više koristiti domaće namirnice.

Jedna od ideja je i izrada projekta čiji je cilj da svaka županija dobije višenamjensku Kuću tradicijskog obrta i nematerijalne baštine u svakoj županiji u kojoj bi se zorno predočio posjetiteljima proces rada pojedinih tradicijskih obrta, nešto slično kao što postoji u NP Krka, a takav punkt imao bi turističku i edukativnu namjenu. To su samo neki od naših prijedloga, a radit ćemo aktivno u suradnji s ministarstvom na svim mjerama, kako bi ostali zdravi kao poslovni subjekti, ali i kao građani. Još jednom apeliram na sve da se pridržavaju mjera kako bi izbjegli bilo kakve sankcije i zatvaranja – zaključio je Smolić.