Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku

ruj 3, 2019

Šibenik se u petak vraća u srednji vijek, ili bar dio grada na kojemu će se od 6. do 8. rujna održati jubilarni 15. Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku, a organizatori najavljuju najbogatiji program dosad u kojem će se održati srednjovjekovna pomorska bitka, radionice za djecu, tradicionalni sajam obrtnika, a nakon kratke pauze, vraća se i modna revija šibenskih obrtnika Figurin.

Dogradonačelnik grada Šibenika Paško Rakić naglasio je kako je cilj manifestacije očuvanje kulturne i materijalne baštine našeg grada.

– Ovim kratkim izletom u daleku prošlost želimo upoznati sve naše sugrađane i goste s načinom na koji se živjelo, radilo i hranilo u tom dobu. U tome će nam pomoći 130 izlagača iz zemlje i inozemstva pa tako vjerujem da će biti za svakoga po nešto – kazao je Rakić na konferenciji za medije na kojoj su najavili program događanja.

Rakić je pozvao ugostitelje i hotelijere da se priključe ovoj manifestaciji koja se održava po 15. put, a iz programa je izdvojio priredbu otvorenja i dobrodošlice koja će se održati u petak 6. rujna na trgu ispred gradske vijećnice. U subotu navečer ispred topova na rivi održat će se pomorska bitka.

Svi smo si dali malo više truda kako bi obilježili 15 godišnji trud koji je rezultirao ovom već tradicionalnom manifestacijom, a osigurali smo i dodatna sredstva.

– Početak rujna označava i početak posezone. Dosad je sezona usprkos turbulencijama na tržištu i gradu koji je u velikim investicijama bila jako dobra. Stoga, odlično je da se manifestacija održava u ovom terminu, a bit će oko 300 do 400 izlagača i gostiju na smještaju pa i oni pune naše kapacitete – kazao je Karađole.

Prije 15 godina nas troje je osmislilo ovu manifestaciju kad je Šibenik u turističkom smislu bio na koljenima i u povojima, kazao je predsjednik Obrtničke komore Šibensko – kninske županije Joso Smolić.

Smolić je istaknuo da već imaju ideje za proširenje manifestacije jer, kako je kazao, neki nas već sustižu, a ‘mi u Šibeniku to ne možemo dozvoliti, mi smo uvijek bili prvi’.

– Trudili smo se da svaki sajam bude raznovrstan po sadržaju i događanjima. Više manje, sve se događa na istim pozicijama. Izgubili smo dio lokacija, Malu ložu i Medulić, vidi se da je turizam zavladao gradom – kazao je Ante Glavurtić, član povjerenstva Sajma.

Na novinarsko pitanje smatra li to pozitivnim ili negativnim učinkom turizma, nije dao odgovor, kao ni na pitanje zašto, ako su već ostali bez dvije lokacije, dio programa nije prebačen na zapušteni stari pazar.

Umjesto njega, odgovorio je Paško Rakić kazavši kako je turizam pozitivna stvar i na ‘izgubljene lokacije’ ne treba gledati kao na negativnu stvar.

– Budimo ponosni što na Meduliću imamo dva hotela. Što se tiče širenja, možemo računati na Poljanu i đardin u budućnosti – doskočio je Rakić.

Na sajmu će gostovati vitezovi Janeza Gašpergarja iz Slovenije, održat će zabavni program sa Artistikom iz Zagreba i Mak teatrom koji će obogatiti program za djecu u vidu radionica , a u programu je i četvrta dječja Alka.

Mate Žurić, predstavnik Šibenske gradske straže kazao je da je straži ovo 14. sajam, a ove godine će ugostiti 10 povijesnih postrojbi s kojima će uprizoriti pomorsku bitku. Druge aktivnosti su dječja straža s jedanaestero djece, pucanje iz topova, gađanje iz samostrela i druge.

Vlasta Mesić, članica povjerenstva naglasila će se, nakon pauze od devet godina, opet održati revija šibenskih obrtnika Figurin.

– Sajam, kako mu ime kaže, održava se u srednjovjekovnom Šibeniku, ali grupe i gosti predstavljaju razna razdoblja. Sajam je i dio koji uključuje oživljavanje starih obrta koji se nisu mijenjali puno. Krojački zanat i izrada nakita su tradicija koja se mijenjala kroz godine. Na Figurinu ćemo imati deset izlaza, a rade se mini serije. Bit će predstavljen i neobićan spoj nakita i frizura. Pozvali smo goste iz Škole dizajna iz Zadra te Umjetničke škole u Splitu. Oni su u zajedničkom projektu kojeg će prezentirati sa šibenskim frizerima – kazala je.

U slučaju kiše otvaranje i Figurin održat će se u kazalištu. Detaljan program potražite u nastavku.

Izvor: www.sibenik.in