Radionica Uprave ribarstva o registraciji prvih kupaca i postupku prve prodaje

svi 9, 2019

Skeniranjem bar koda na mobitelu gost zna gdje je riba ulovljena

U prostorijama Obrtničke komore Šibensko-kninske županije u srijedu, 9.svibnja održana je radionica na temu „Obveze u pogledu registracije prvih kupaca, vaganja i prve prodaje proizvoda ribarstva“ u organizaciji Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede. Predavači iz Uprave ribarstva, Mislav Sokol, Mirta Novak i Josip Furčić istaknuli su da promjene koje se uvode imaju za cilj usklađivanje s uredbom EU a sve u cilju smanjivanja crnog tržišta usmjeravanjem proizvoda ribarstva u odobrene objekte i efikasniju kontrolu. Pri tome se vodilo računa o određenim specifičnosti kao što je prodaja s ribarskih plovila, prodaja na ribarnici te uvođenje ugostitelja i ribarnica kao prvog kupca.

Ova radionica još jedna je pokazatalj odlične kontinuirane suradnje Obrtničke komore i Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede u cilju pravodobnog informiranja naših obrtnika o svemu što utječe na kvalitetu njihovog rada-kazao je predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije Joso Smolić

Sudionici radionice upoznati su i s projektom Uprave ribarstva o uvođenju sljedivosti za domaću tunu i iglun na način da ta riba dobije svoj bar što će u konačnici značiti da gost u restoranu može dobiti informaciju o porijeklu ribe koju je dobio na stol. On će naime moći sam skenirati bar koda mobitelom a link će ga voditi na internetsku stranicu HRiba koja je dizajnirana za prikazivanje podataka o ribi koja mu je ponuđena u restoranu.