Odlična vijest za obrtnike: Ministarstvo sufinancira majstorske ispite i licenciranje radnji te dijeli potpore tradicijskim obrtima

svi 25, 2020

Obrtnička komora u redovnom sustavu obrazovanja na srednjoškolskoj razini provodi licenciranje obrta i poduzeća kako bi se u njihovim radionicama mogla provoditi praktična nastava i vježbi naukovanja za  sve učenike koji su upisali obrtničko zanimanje prema Jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO). Uz to, HOK pa tako i  županijska Obrtnička komora provodi ispite o stručnoj osposobljenosti te ostalim oblicima cjeloživotnog obrazovanja u području obrtništva.

Kako bi se dodatno potaklo i pomoglo razvoju obrtništva Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta posljednjih nekoliko godina sufinancira obrazovanje u obrtništvu za što je u državnom proračunu za 2020. godinu osigurano 2 milijuna kuna, a ovih dana je na stranicama Ministarstva objavljen i javni poziv za Program ‘Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo’. Prijave se zaprimaju do 30. listopada ove godine, a natječaj Ministarstva namijenjen je mikro, malim i srednjim poduzećima  (obrtima, trgovačkim društvima i zadrugama) te fizičkim osobama.

– Licenciranje radnji vrlo je bitno za obrtnike kako bi mogli primati učenike naučnike. S obzirom na to da slijedi reforma strukovnog obrazovanja i izglasan je novi Zakon o obrtu, strukovno obrazovanje će biti posloženo tako da učenici imaju jednako teorije i prakse, što dosad nije bio slučaj. Učenici će tako po završetku srednje škole stečenim vještinama i znanjima biti konkurentni na tržištu rada. Licenciranje radnji važno je jer se tako mogu primati učenici naučnici, a preduvjet za licenciranje radnje je majstorski ispit. Ministarstvo će ovim natječajem financirati polaganje majstorskih ispita i licenciranje što je odlična prilika za obrtnike. Osim toga, u licenciranim radnjama, mentori i naučnici će primati potporu. Sve to ima veliki značaj jer tako stvaramo nove majstore za sebe i tržište rada – istaknuo je Joso Smolić, predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije.

Od velikog je to značaja za obrtnike, s obzirom na to da kroz taj program resorno ministarstvo obrtnicima i poduzetnicima sufinancira troškove pripreme i polaganje majstorskog ispita, izdavanja licenci za izvođenje praktičnog dijela naukovanja i polaganja ispita stručne osposobljenosti za određeno zanimanje. Sredstva se odobravaju u visini do 80 posto od iznosa opravdanih troškova i odnose se na obrazovanje u 2019. i 2020. godini.

Istodobno, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je još jedna natječaj, Javni poziv za Program ‘Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta’ u sklopu kojeg se planira dodijeliti potpora u ukupnom iznosu od 2 i pol milijuna kuna.

– Tradicijski obrti su jedan vrlo važan segment u turizmu, naša županija je turistička destinacija i želimo pokazati i očuvati našu tradiciju. Jedan od razloga zašto nam gosti dolaze je tradicija, kao i gastronomija na tradicijski način. Obrtnička komora se zalaže za očuvanje tradicijskih obrta, a financijska potpora za očuvanje obrta jedna je od načina potpore opstanku tradicijskih obrta tako da pozivam sve da se prijave na Javni poziv Ministarstva – poručuje Joso Smolić.

Više o načinu i uvjetima prijave provjerite na stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.