Obrtnici za smanjenje poreza na dohodak na 18% što donosi veću plaću 1,2 milijuna građana

srp 17, 2019

Aktualna porezna problematika i prijedlozi za porezno rasterećenje obrtništva bile su teme sastanka održanog 15.srpanja u Zagrebu u Ministarstvu financija RH s visokom delegacijom Hrvatske obrtničke komore u kojoj je uz predsjednika HOK-a Dragutina Ranogajca sudjelovao predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Joso Smolić te predsjednica sekcije računovođa HOK-a Đurđica Mostarčić. Predstavnike HOK-a u Ministarstvu financija primio je državni tajnik Zdravko Zrinušić te pomoćnici ministra, ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša i ravnatelj Carinske uprave Hrvoje Čović.

Predstojeći četvrti krug porezne reforme otvara prostor dodatnog poreznog rasterećenja obrtnika te su na sastanku predstavnici HOK-a ponovo istaknuli važnost smanjenja stope PDV-a na hranu u ugostiteljstvu s 25% na 13%. No jednako tako je važan i prijedlog HOK-a za smanjenje stope poreza na dohodak s 24% na 18% što bi direktno utjecalo na poboljšanje položaja zaposlenika.

  • To bi direktno značilo veću neto plaću za oko 1,2 milijuna građana Hrvatske koji se sad oporezuju sa stopom od 24%. Tu je i prijedlog za ukidanjem poreza na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića koji sad iznosi 3% a isključiva je porezna obveza ugostitelja. Smatram da bi takva porezna rasterećenja donijela dugoročni povoljni efekt gospodarskog rasta.“- kaže predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnik HOK-a Joso Smolić.
  • Među zahtjevima vezano uz porezne izmjene koje je delegacija HOK-a iznijela u Ministarstvu financija nalazi se i prijedlog da se poslodavcima omogući da zaposlenicima osiguraju topli obrok bez plaćanja dodatnih poreza i doprinosa te da se uvede zaštićeni račun obrtnika u poteškoćama kako da bi mogao nastaviti s radom i tako steći uvijete za otplatu dugovanja.