Na tržištu nedostaje obrtnika

lip 19, 2020

Joso Smolić poziva učenike da upišu strukovne škole: ‘Izaći će spremni za tržište rada, a imaju i odlične prilike za stipendije’

U tijeku su upisi u srednje škole, a Obrtnička komora aktivno radi na promicanju strukovnog obrazovanja. Koje su prednosti strukovnog obrazovanja i zašto bi se učenici trebali poticati na upis u obrtničke i strukovne škole, pojasnio je Joso Smolić, predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije.

– Sve učenike koji ne žele ići na fakultet i žele nakon srednje škole imati struku i biti spremni za tržište rada, treba potaknuti na upis u jedno od strukovnih zanimanja. Činjenica je da tržište rada vapi za majstorima strukovnih zanimanja, imamo veliki nedostatak obrtnika te zato Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom radi na tome da se potakne upis djece u strukovna zanimanja – kaže Joso Smolić, predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije.

Upravo zato Ministarstvo je pokrenulo program stipendiranja učenika koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta po Jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO). Naime, obrazovni programi prema Jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) uključuju jednaki omjer prakse i teorijskog dijela nastave te učenici nakon srednje škole izlaze spremni za tržište rada, obzirom da tijekom prakse usvajaju sve vještine potrebne za rad.

– Prošle godine za stipendije se prijavilo preko 5000 učenika, a ove godine Ministarstvo će izdvojiti preko 50 milijuna kuna za stipendije. Učenici dobivaju mjesečnu stipendiju od 1500 kuna, što je odlična svota, a osim toga plaćeni su i za praksu koju kao naučnici obavljaju u sklopu školovanja. Isto tako i mentori u licenciranim radnjama primaju potporu za mentorstvo te imaju razne mogućnosti prijave na natječaje i potpore što ima veliki značaj za stvaranje kvalificiranih kadrova – ističe Smolić.

Inače, u šibenskoj Industrijsko-obrtničkoj školi od ukupno 9 obrazovnih programa 6 je po JMO i to autolimar, automehatroničar, elektroinstalater, instalater grijanja i klimatizacije, plinoinstalater i vodoinstalater, dok su u Srednjoj strukovnoj školi Šibenik od ukupno 7 programa 3 po JMO, i to frizer, pediker i stolar.

– Važno je da djeca upisuju programe po Jedinstvenom modelu obrazovanja kako bi lakše naučili i stekli praksu u zanatu. Pored toga, lakše će položiti i naučnički ispit. Apeliramo na osnivače i ravnatelje da skupa s nama učine sve da što više zanimanja bude po JMO da bi djeca, ne samo imala financijsku pomoć, nego i po završetku imala i dovoljno vještina i znanja. Osnivači škola i ravnatelji moraju raditi s nama kako bi prepoznali potrebe tržišta i uskladili obrazovne programe s time. Već sada idemo prema osnivačima kako bi pripremili sva potrebna zanimanja za sljedeću školsku godinu. Osim toga, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta zajedno s Ministarstvom obrazovanja izrađuje strukovni kurikulum koji će biti usklađen s potrebama tržišta rada – kaže Joso Smolić.