Ministar poduzetništva Darko Horvat predstavio u Šibeniku nove mjere za obrtnike i poduzetnike

svi 11, 2016

„Više nećemo za poduzetničke projekte izdvajati iz državnog proračuna, već ćemo sve te zahtjeve preusmjeravati prema Europskim strukturnim fondovima. – rekao je ministar poduzetništva Darko Horvat u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku gdje je predstavio zajedno sa svojom pomoćnicom Anom Mandac nove mjere i programe poticaja koje Ministarstvo poduzetništva i obrta provodi u ovoj godini.

Predstavljanje novih mjera i poticaja uslijedilo je nakon što se ministar poduzetništva Darko Horvat u utorak , 10. Srpnja . sastao u Šibeniku s gradonačelnikom Željkom Burićem, dožupanom Tomislavom Vrdoljakom, gradonačelnicima Skradina i Vodica , predsjednikom Obrtničke komore Šibensko kninske županije Josom Smolićem, predsjednikom Županijske gospodarske komore Ivanom Sožom, šibenskim poduzetnicima i obrtnicima. Na om je sastanku najviše govora n bilo je o gospodarskoj zoni Podi, prostoru TEF-a i vojarni Kruščica u Rogoznici.

Govoreći u šibenskoj gradskoj knjižnici o novim mjerama i poticajima za obrtnike i poduzetnike ministar Horvat je istaknuo okupljenima kako je Ministarstvo poduzetništva i obrta u 2016. godini napravilo je jedan radikalni zaokret uvodeći novi program poticaja za poduzetnike, za razliku od dosadašnjeg takozvanog Poduzetničkog impulsa.

Poduzetnici više neće sredstva dobivati iz državnog proračuna, kazao je Horvat, navodeći kako im je na raspolaganju 260 milijuna kuna iz regionalnog i socijalnog fonda, strukturnih fondova EU-a. Riječ je o sredstvima koja će biti namijenjena prije svega za mikro i mala poduzeća i obrte a postupak prijave za ta bespovratna sredstva bit će bitno pojednostavljena u odnos na dosadašnju praksu.

Na predstavljanju mjera za poticanje poduzetništva u šibenskoj gradskoj knjižnici okupljeni su mogli od ministra Darka Horvata i njegove pomoćnice Ane Mandac čuti da je postignut dogovor o retrogradnom povlačenju ukupno 11,5 milijuna kuna iz EU fondova za stipendiranje učenika u obrtnička zanimanja te još 18 milijuna kuna za istu namjenu u tekućoj godini. Osim toga, predviđeno je 3milijuna kuna za naukovanje u obrtnička zanimanja te dodatnih 2 milijuna kuna za učeničke zadruge, vježbovne tvrtke i studentski poduzetnički inkubator.

Za žensko poduzetništvo u ovoj je godini predviđeno značajnih 30 milijuna kuna, za poduzetničke ciljne skupine branitelja, mladih i poduzetnika s invaliditetom osigurano je dodatnih 50 milijuna kuna, za tradicijske obrte, klastere i zadruge još 13 milijuna kuna a nisu zaboravljeni niti domaći sajmovi za koje je u sklopu projekta E-impuls predviđeno 4 milijuna kuna.

„ Izuzetno smo zadovoljni dolaskom ministra Horvata u Šibenik kao i mjerama koje ministarstvo poduzetništva pripremila za poticaj, potporu i razvoj obrtništva te malog i srednjeg poduzetništva.“ kazao je predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije Joso Smolić.