Ministar Butković na sastanku s prijevoznicima RH dogovorio da će od Republike Slovenije tražiti povlašteni status za hrvatske prijevoznike

svi 31, 2019

Sastanak u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture održao se na inicijativu Hrvatske obrtničke komore, koja je od ovog ministarstva tražila pomoć u rješavanju problema u sektoru prijevoza koji će nastati zbog odluke Republike Slovenije da zabrani prometovanje određenim pravcima za prijevoznike u tranzitu i zatvori pojedine granične prijelaze.

Premda su u slovenskoj odluci, koja stupa na snagu 1. lipnja 2019., prisutne iznimke za hrvatske prijevoznike iz županija koje graniče sa Slovenijom (uključujući i Ličko senjsku županiju), za prijevoznike iz Dalmacije i Slavonije zabrane iz ove odluke mogle bi biti katastrofalne.

Suočen s problematikom koju su iznijeli predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, predsjednik Ceha prijevoznika HOK-a Emilijo Bajlo i potpredsjednik Ceha prijevoznika HOK-a Boris Kos, ali i drugi predstavnici cjelokupnog  prijevozničkog sektora RH, ministar Butković zajamčio je da se koriste svi diplomatski kanali da se iznimke iz odluke prošire na sve hrvatske prijevoznike. Također, poduzet će se sve radnje kako bi se na sastanku s ministricom infrastrukture Republike Slovenije koji se planira održati 4. lipnja, dogovorilo da se zabrane korištenja međudržavnih prijelaza između RH i Slovenije ne primijenjuju na sve slovenske i hrvatske prijevoznike (što uključuje sve slovenske granične prijelaze, ali Mursko Središće s naše strane). Na pregovore sa Slovenijom bit će uključeni i predstavnici Ceha prijevoznika HOK-a. Zaključno, ministar Butković dao je čvrsto obećanje da će se zabrana prometovanja na podravskoj magistrali odnositi samo na prijevoznike u tranzitu.

Još jednom naglašavamo da Slovenska odluka o zabrani prometovanja određenim pravcima za prijevoznike u tranzitu i zatvaranju pojedinih graničnih prijelaza stupa na snagu već u subotu, 1. lipnja 2019. godine, stoga prijevoznike pozivamo na oprez

Izvor: www.hok.hr