Hrvatska obrtnička komora obilježila svoj dan uručenjem priznanja obrtnicima

srp 2, 2021

Proteklih godinu dana 1056 majstora položilo majstorske ispite, Ranogajec poručio da vjeruje u budućnost obrtništva – HOK-u su interes i zaštita obrtništva na prvom mjestu

Obilježavanje Dana Hrvatske obrtničke komore i ove je godine bio povod prisjećanju na 1. srpnja 1994. godine. Važan je to datum u kojem je održana Obnoviteljska skupština HOK-a, institucije čiji je glavni cilj zastupati interese obrtništva i obrtnika.
Zbog dobre suradnje tijekom koronakrize dodijeljena je Povelja za doprinos obrtništvu,
Hrvatskome zavodu za zapošljavanje, koju je u ime Zavoda primio ravnatelj Ante Lončar.
U okviru svečane Akademije svake se godine najzaslužnijim obrtnicima koji su svojom aktivnošću i suradnjom s Hrvatskom obrtničkom komorom dali izniman doprinos razvoju obrta i obrtničkih institucija, dodjeljuju nagrade i priznanja.
Isto tako, u okviru ovog važnog godišnjeg događanja promoviraju se novi majstori. Hrvatska obrtnička komora ponosi se brojkom od njih 1.056 koji tijekom ove krizne godine položili majstorske ispite.
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, već tradicionalno, na proslavi Dana Hrvatske obrtničke komore, uručuje nagradu „Šegrt Hlapić“, najboljim učenicima, školi i mentoru. Ove je godine nagradu za najbolju školu dobila Gospodarska škola Čakovec, najboljim mentorom proglašen je Antun Blazinić iz Bedekovčine, a nagrada koja je namijenjena učenicima ove je godine dodijeljena Nikoli Vukanu iz Splita.

Dodjela nagrada zaslužnim obrtnicima dio je događanja koje ima poseban značaj i za organizatora i za laureate.
Najvećim priznanjem Hrvatske obrtničke komore koje se dodjeljuje kao priznanje za dugogodišnji uspješan rad u obrtu i izniman doprinos razvoju hrvatskog obrtništva, statuom Zlatne ruke s poveljom, ove su godine nagrađeni: ENRICO CERNECCA, vlasnik obrta za poljoprivredu i trgovinu ‘RIKO’ iz Rovinja; ŽELJKO DOROTIĆ, vlasnik dimnjačarskog obrta ‘DIM’ iz Velike Gorice; ANTE LUKAČIĆ, vlasnik ugostiteljskog obrta ‘AMORELA’ iz Biograda na Moru; GORAN MARŠANIĆ, vlasnik obrta ‘AUTOPRIJEVOZNIK MARŠANIĆ GORAN’ iz Podrvnja; KSENIJA PLAVEC FIKET, vlasnica obrta za fotografske usluge ‘PLAVEC & FIKET’ iz Varaždina; MARIJA POSAVEC, vlasnica frizerskog obrta ‘MULIER’ iz Koprivnice; MARINA STOJKOVIĆ, vlasnica frizerskog obrta ‘ŽUTI BALON’ iz Duge Rese; BRANKO STRIČAK, vlasnik obrta ‘VODOINSTALATER STRIČAK’ iz Zagreba; ŽELJKO ŠALKOVIĆ, vlasnik obrta ‘PBR ŠALKOVIĆ’ iz Radoboja; RAJKO CMREČNJAK, vlasnik obrta ‘VINOGRADARSTVO-PODRUMARSTVO CMREČNJAK’ iz Svetog Urbana; ANTE FARČIĆ, vlasnik postolarskog obrta ‘FARČIĆ’ iz Dubrovnika i BLANKA KUPRES, vlasnica obrta za knjigovodstvene usluge ‘DEM’ iz Pule; Važno priznanje koje se dodjeljuje zaslužnim obrtnicima je i plaketa Zlatne ruke s pisanim priznanjem. Hrvatska obrtnička komora tim je priznanjem ove godine nagradila sljedeće obrtnike: ANTO BILOBRK, vlasnik ugostiteljskog obrta ‘BILBURGER’ iz Požege; STJEPAN BIROVIĆ, vlasnik obrta za pogrebničke djelatnosti ‘PRIZMA’ iz Donjeg Miholjca; IVANKA ČAČIĆ, vlasnica frizerskog obrta ‘Salon za uljepšavanje Viktorija’ iz Siska; ANTUN KOVAČIĆ, vlasnik obrta za galvanizaciju, proizvodnju, usluge i trgovinu ‘ZGR KOVAČIĆ’ iz Križevaca; IVAN LOVRIĆ, vlasnik obrta ‘Graditeljstvo i interijeri LOVRIĆ’ iz Bjelovara; NEDILJKO NOGALO, vlasnik kovačkog obrta ‘NOGALO’ iz Slivna; ZLATKO RADILOVIĆ, vlasnik obrta PAPIRNATA KONFEKCIJA ‘GRAFORAD’ iz Rugvice; MILAN SESAR, vlasnik ugostiteljskog obrta ‘MALI RAJ’ iz Opatije;
Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec istaknuo je da je Hrvatska obrtnička komora dom strukovnog obrazovanja i jedina institucija koja stoji na braniku strukovnih zanimanja u Hrvatskoj.

„Obrtnicima u zadnjih godinu i pol dana nije bilo lako. Koronakriza nanijela je velike štete obrtništvu, ali razoran potres koji nas je zadesio, pokazao je da su obrtnici bili prvi na terenu i spremni pomoći u bilo kojem trenutku. Hrvatska obrtnička komora je jedina institucija koja zastupa interese svih obrtnika i kao takvoj nema joj alternative. Jedino Hrvatska obrtnička komora razumije obrtništvo i štiti ga snagom argumenata, a ne argumentima snage i govorom ulice. Jedino komora kojom upravljaju obrtnici, isti oni koji žele stvarati budućnost unutar svoje kuće. Zato hvala i našim kritičarima jer nas oni čine boljima. U nama su probudili inat i pozitivan naboj za još bolji, ustrajniji rad. Poručujem svima da će u Hrvatskoj obrtničkoj komori i dalje imati vrijednog partnera, suradnika i pomoć“, rekao je Ranogajec.Važnost obrtništva kao jednog od pokretača gospodarskog razvoja i napretka Republike Hrvatske, u svojim su govorima istaknuli i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, kao i izaslanik predsjednika Vlade RH i Tomislav Ćorić, izaslanik predsjednika VRH koji je istaknuo da je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja snažno podržalo obrtništvo za vrijeme trajanja koronakrize i da je to njihova obveza. Uz njih, obrtnike je podržao i gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Darko Horvat i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora

Žarko Tušek koji su uručili i priznanja. Svečanosti su prisustvovali i brojni drugi važni gosti iz gospodarskog i političkog života Republike Hrvatske.