Gospodarski forum: Kako poslovati sa Švicarskom?

svi 23, 2016

Hrvatska obrtnička komora u suradnji s Generalnim konzulatom Republike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji poziva Vas da sudjelujete na forumu „ Kako poslovati sa Švicarskom?“ Skup će biti održan u Zagrebu u sjedištu Hrvatske bortničke komore 8. lipnja 2016. od 9,30 do 12,30.

Švicarska Konfederacija ima gospodarstvo koje spada u najrazvijenija gospodarstva svijeta, a čine ga vrlo razvijena kemijska, farmaceutska,i metaloprerađivačka industrija, elektronika i elektrotehnika te precizna mehanika i strojogradnja, a visoki udio u BDP-u imaju i usluge, među kojima i bankarstvo.

Gospodarska kriza i recesija nisu imale većeg negativnog utjecaja, čak niti nakon prošlogodišnje odluke o napuštanju politike vezanja tečaja franka za euro. Stopa nezaposlenosti, iako viša nego ranijih godina, iznosi oko 3,7%, a standard je vrlo visok. Sve to čini Švicarsku izuzetno interesantnim tržištem.

Švicarska je članica je EFTA-e nizom sporazuma vezana s EU iako nije dio Europskog gospodarskog prostora. Za Hrvatsku je važno da je početkom ožujka Švicarska potpisala protokol s EU, kojim se sporazum o slobodi kretanja osoba proširuje i na Hrvatsku. Sporazumi su ojačali gospodarske odnose, ali su istovremeno stvorili složenu i ponekad neusklađenu mrežu obveza, koje stvaraju nedoumice i izazivaju brojna pitanja.

Na njih će pokušati će odgovoriti gosti predavači iz Švicarske, predstavljajući svoja vlastita iskustva iz poslovanja i predstavnici gospodarskih institucija koje zastupaju gospodarstvenike.
Sudjelovanje na forumu je besplatno, no zbog ograničenog broja sudionika obavezna je prethodna prijava na obrascu Prijave.

U prilogu je i radni program poslovnog foruma te informacija o predavačima.