Dogovorene mjere pomoći obrtništvu i poduzetništvu u gradovima i općinama županije

ožu 30, 2020

Nakon uspješno postignutog dogovora Obrtničke komore Šibensko-kninske županije i Grada Šibenika o mjerama koje Grad Šibenik namjerava poduzeti za ublažavanje štetnih posljedica za obrtništvo i poduzetništvo izazvano pandemijom virusa COVID-19, predsjednik Županijske obrtničke komore Joso Smolić dogovorio je i s ostalim gradovima te određenim općinama naše županije mjere pomoći za opstanak obrtništva i poduzetništva.

 1. Gradovi Vodice, Drniš i Skradin u donošenju mjera pomoći lokalnom gospodarstvu vodit će se mjerama koje je prihvatio Grad Šibenik. To znači svim obrtnicima i poduzetnicima obuhvaćenim Odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovinama, uslužnih djelatnosti koju je Stožer civilne zaštite RH donio 19.03.2020. navedeni gradovi će- otpisati najama poslovnih prostora u gradskom vlasništvu
  – otpisati najama javnih površina
  – otpisati komunalnu naknadu
  – otpisati porez na potrošnju
  – otpisati spomeničku rentu ( po odluci nadležnog ministarstva)
 2. Grad Knin je 16.03.2020. donio odluku o privremenom oslobađanju plaćanja komunalne naknade i zakupnine poslovnog prostora za sve ugostiteljske objekte na području Grada Knina. Stoga, Županijska obrtnička komora, nakon razgovora sa gradonačelnikom, očekuje da će i Grad Knin donijete mjere pomoći koje će se odnositi na sve obrtnike i poduzetnike na području grada Knina.
 3. Općine Rogoznica, Tribunj i Ružić planiraju definirati mjere pomoći koje bi, kako je to u pregovorima sa Županijskom obrtničkom komorom istaknuto, bile slične onima koje je Komora dogovorila s Gradom Šibenikom.

U razgovoru sa županom Goranom Paukom, predsjednik Županijske obrtničke komore Joso Smolić predložio je mjere za pomoć u poslovanju obrtnicima i poduzetnicima koje su u ingerenciji županijske uprave:

 1. otpis koncesija
 2. subvencioniranje minimalno 2% troškova kamata po kreditima za obrtnike i male poduzetnike za mikro zajmove za likvidnost i COVID-19 zajmovi za obrtna sredstva za obrtnike i male poduzetnike
 3. uspostava interventnog fonda pomoći obrtnicima i malim poduzetnicima

Župan Goran Pauk primio je prijedloge mjera na znanje i kazao da će sa svojim suradnicima učiniti sve što je županijska uprava u mogućnosti za opstanak obrtništva i poduzetništva u županiji.

Obrtnička komora Šibensko-kninske županije nastavlja s ostalim općinama Šibensko-kninske županije dogovarati mjere pomoći obrtništvu i poduzetništvu u ovim za sve iznimno teškim vremenima. Županija obrtnička komora apelira ovim putem na sve privatne i pravne osobe koji su iznajmili svoje poslovne prostore obrtnicima i poduzetnicima da im izađu u susret, slijede primjer gradova i općina te otpišu najam za razdoblje trajanja Odluke od 19.03.2020.