Dioklecijanovi podrumi domaćin Foruma cvjećara i Državnog prvenstva cvjećara HOK-a

ožu 14, 2024

U organizaciji Sekcije cvjećara Hrvatske obrtničke komore, Dioklecijanovi podrumi u Splitu bit će 19. ožujka 2024. godine mjesto održavanja Državnog prvenstva cvjećara Hrvatske obrtničke komore. Pobjednik ovog natjecanja ujedno će predstavljati Hrvatsku na Europskom prvenstvu cvjećara, koje je planirano od 26. do 31. kolovoza 2025. godine u Haagu u Nizozemskoj. Sljedećega dana na istom mjestu održat će se Forum cvjećara koji će uključivati radionice stranih stručnjaka iz Francuske, Poljske i Slovačke pod vodstvom Simona Ogrizeka, predsjednika Florinta, te panel raspravu koja će uključivati iskustva i poslovni put priznatih hrvatskih cvjećara, a već sada je za edukaciju prijavljeno više od 70 sudionika. Suorganizator događanja je Udruženje obrtnika grada Splita, a odvija se u okviru renomirane manifestacije 47. Praznika cvijeća.

Pravo nastupa na Državnom natjecanju imaju isključivo obrtnici, a ocjenjivački sud će odabrati pobjednika temeljem kriterija ideje, boje, kompozicije i tehnike. Sveukupni pobjednik bit će natjecatelj s najviše osvojenih bodova. Pred stručnim ocjenjivačkim sudom, natjecatelji će se natjecati u četiri kategorije prema bodovnom sistemu FLORINT-a: izrada vjenčanog buketa, stol za dvoje, izrada slobodnog stručka i tema iznenađenja – fantazija. Nekoliko dana nakon natjecanja svi radovi i eksponati natjecatelja bit će izloženi u Dioklecijanovim podrumima.

Predsjednica Sekcije cvjećara Hrvatske obrtničke komore Edita Merćep ističe: Ovo natjecanje pruža jedinstvenu priliku cvjećarima da istaknu svoje umijeće i pokažu što znaju. Dioklecijanovi podrumi prigodna su kulisa za predstavljanje majstorskog umijeća i vrijednih radova zlatnih ruku. Sigurna sam da će najbolji među njima pobijediti, ponosno nas predstavljajući na Europskom prvenstvu cvjećara u Nizozemskoj. Također, sigurna sam da su ovakva događanja od neizmjerne važnosti za promociju struke novim naraštajima, ali i promociju rada i vještina naših obrtnika njihovim sugrađanima te ćemo i u narednim godinama nastaviti inzistirati na održavanju ovih tradicionalnih manifestacija koje promiču lijepo, vrijedno i obrtničko. Važno je to za 568 aktivnih obrta koji trenutačno rade s cvijećem”.

Ukupno je od početka polaganja ispita o stručnoj osposobljenosti za zanimanje cvjećar – aranžer ispit položilo 2.305 osoba.