Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a: mjere za ugostiteljsku djelatnost nužne, tražimo uvažavanje naših prijedloga za oporavak i otpornost ugostiteljsko-turističkog sektora

lis 23, 2020

Predstavnici Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore u prethodnim tjednima aktivno su sudjelovali u kreiranju mjera za ugostiteljstvo, na radnim sastancima održanim sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske.

Zahtjevna epidemiološka situacija snažno se odrazila na poslovanje ugostiteljskih objekata i stavila ih u poziciju u kojoj značajno moraju mijenjati način rada kakav su dosad poznavali. Predstavnici ugostiteljske struke svjesni su kako je sigurnost njihovih gostiju i zaposlenika primarna te da jedino poštivajući mjere dogovorene sa Stožerom mogu nastaviti raditi. Pregovarajući o mjerama koje će se propisivati za ugostiteljstvo nastojalo se uz maksimalnu zaštitu gostiju minimalno opteretiti rad ugostitelja.

„Nažalost, mjere uvedene za ugostiteljsku djelatnost, a s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i na procjene onog što nas čeka na zimu, su nužne. Stožer civilne zaštite imao je sluha za prijedloge Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a pri donošenju mjera. Kako novonastala situacija uvelike utječe na poslovanje ugostitelja te smanjuje naše radne kapacitete, očekujemo da će Vlada uvažiti već iznesene prijedloge usmjerene ka omogućavanju opstanka ugostiteljskog sektora, ali i očuvanju radnih mjesta. Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika, čim se oformila nova Vlada, uputio je  vrlo konkretan set prijedloga gospodarskih mjera nužnih za oporavak i otpornost cijelog ugostiteljsko-turističkog sektora. Također, pozivamo ostale dionike, poput lokalne uprave i samouprave, da nam izađu ususret u ovim uvjetima otežanog rada u dijelu poslovanja koji je pod njihovom ingerencijom.

Mi ugostitelji uložit ćemo dodatne napore kako bi se naši gosti osjećali zaštićeno, a istovremeno imali visoku kvalitetu usluge. Stoga pozivamo sve da nam u tome pomognu te da ostanemo odgovorni u ovim izvanrednim uvjetima.“, rekao je Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.

Set mjera Hrvatske obrtničke komore za pomoć ugostiteljsko-turističkoj branši, sadrži sljedeće prijedloge:

  • Izjednačavanje stope PDV-a za pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića, toplih napitaka, vina i piva sa stopom PDV-a na pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljstvu. Primjenu najniže stope PDV-a od 5% potrebno je uvesti kod pružanja ugostiteljskih usluga u objektima koji pripremaju hranu od domaćih namirnica.
  • Priznavanje troškova reprezentacije u 100 % iznosu kao izdatka.
  • Ukidanje poreza na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića u ugostiteljstvu.
  • Utvrđivanje zakonskog okvira koji omogućava jednostavan i brz način povremenog zapošljavanja  po modelu vaučera u poljoprivredi i ribarstvu.
  • Smanjivanje zakupnine u visini od 50% za poslovne prostore u vlasništvu države.
  • Nastavak produljenja potpora za očuvanje radnih mjesta sve dok poslovni subjekti mogu dokazati odgovarajući pad prihoda u odnosu na isti period u prošloj godini.
  • Ponovna aktivacija posebne HAMAG-BICRO kreditne linije potpore poslovnim subjektima pogođenim COVID-19 epidemijom koja je bila otvorena u travnju, ali je nažalost vrlo brzo zatvorena. Smatramo da bi trebalo ubrzati proces i pojednostavniti postupak prijave za ovu kreditnu liniju.
  • Uspostava kreditne linije potpore turističkom sektoru ugroženom COVID-19 epidemijom posredstvom HABOR-a koja je pristupačna za obrtnike, mikro i male poduzetnike tj. s manjom granicom iskoristivosti (maksimalno do 200.000,00 kn umjesto dosadašnjih 750.000,00 kn)
  • Osiguravanje posebnog fonda bespovratnih sredstva za očuvanje i održivost obrtništva u ugostiteljsko – turističkom sektoru.

Zakonski osigurati uvjete za proglas moratorija za ukupni anuitet (glavnica i redovna kamata, zatezna kamata i bilo koja druga vrsta naknade) svim poslovnim subjektima u ugostiteljstvu i turizmu dok traju posebne okolnosti.