Brodograditelj u drvu- obrtničko zanimanje koje objedinjava tradiciju i inovaciju

sij 30, 2020

Brodograditelj u drvu trebao bi što prije biti na popisu obrtničkih zanimanja za koje se u učenici po završetku osnove škole mogu opredijelit unutar sustava srednjoškolskog obrazovanja u Šibensko-kninskoj županiji. Inicijativa je to Udruge Latinsko idro iz Murtera koja je organizirala danas sastanak na tu temu u murterskoj osnovnoj školi na kojem su sudjelovali predstavnici županijske i općinske uprave, Obrtničke komore Šibensko-kninske županije, Muzeja betinske drvene brodogradnje i predstavnici nekoliko murterskih brodogradilišta.

„ U više navrata Udruga je bila incijator ideje ponovnog otvaranja smjera drvene brodogradnje. Pitanje je međutim kako u današnje vrijeme aktivirati mlade ljude da se opredijele za to zanimanje koje nije lagano ali ima svoju budućnost , kazao je Jakov Lovrić, predsjednik Udruge Latinsko idro kojoj je temeljna zadaća vratiti drvenoj brodogradnji istaknuto mjesto koje zaslužuje u lokalnoj i nacionalnoj pomorskoj i ribarskoj kulturnoj baštini.

„Potrebe za takvim tradicijskim obrtničkim zanimanjem postoje no sada treba i učenicima i roditeljima ukazati na atraktivnosti tog zanimanja u današnjim tržišnim uvjetima. Što se tiče Županijske obrtničke komore ne samo da podržavamo ovu inicijativu nego smo spremni pružiti sve potrebno kako bi se radionice licencirale za obavljanje praktičnog dijela nastave za zanimanje brodograditelja u drvu.“- kazao je Joso Smolić, predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije dodajući da bi na neki način trebalo popularizirati to zanimanje i ukazati u kojem se to pravcu danas razvila drvena brodogradnja.

„U sklopu ove inicijative svakako bi trebalo s jedne strane raditi na popularizacji zanimanja graditelja drvene brodogradnje i u suradnji s Županijskom obrtničkom komorom raditi na sustavnom provođenju majstorskih ispita za brodograditelja u drvu što je preduvjet za licenciranje radionica. Ono što nam sad nakon ovog sastanka slijedi je da se o ovoj inicijativi razgovara sa županijskim srednjim strukovnom školama.“ zaključila je Sanja Kumanović Stipaničev, pročelnica županijskog odjela za prosvjetu, znanost, kulturi i šport.