5. Međunarodni festival pršuta – Drniš 2018.

kol 20, 2018

Vrhunska kvaliteta i brojni izlagači

Pršut Mesne industrije Braća Pivac d.o.o. šampion je 5. ‘Međunarodnog festivala pršuta – Drniš 2018’ održanog 18. i 19. kolovoza na glavnom gradskom trgu u Drnišu.  Organizator ove vrijedne manifestacije je Grad Drniš, Turistička zajednica grada Drniša i Udruga proizvođača drniškog pršuta uz pokroviteljstvo Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva gospodarstva , poduzetništva i obrta, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva turizma, Obrtničke komore Šibensko-kninske županije i Udruženja obrtnika Šibenik te Gospodarske komore Šibensko-kninske županije.

Vrhunska kvaliteta pršuta

Konkurencija je je ove godine bila velika te su sveukupno bila prijavljena 23 uzorka. Među ostalim šest je bilo prijavljenih Istarskih pršuta, te pršuti iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
Ukupno je ove godine dodijeljeno dvanaest zlatnih, šest srebrenih i četiri brončane medalje.

Zlatne medalje u kategoriji Dalmatinski/Drniški pršut osvojili su: Bel Cro Trade d.o.o., Mijukić Prom d.o.o., Mesna industrija Braća Pivac d.o.o. i Smjeli d.o.o.. U kategoriji Istarski pršut OPG Pršuti Milohanić, T.O. Tomaso, Jelenić d.o.o. i Istarski pršut Dujmović. U kategoriji dimljenci necertificirani pršut zlatom su se okitili: Nira, MTO ‘Mrki’, Sušara Perajica d.o.o., te Klaster Crogorski pršut. Srebrene medalje u kategoriji Dalmatinski / Drniški pršut dobio je Pršut Voštane d.o.o., u kategoriji Istarski pršut srebrom se okitio Pisinium d.o.o., a u kategoriji Dimljeni necertificirani nagrađeni su: Bura i Sol do.o.o, Kulina Nova Sela d.o.o., T.O. Diana, i Dim Mes d.o.o.Brončane medalje u kategoriji Dimljeni necertificirani pršut pripale su: Drniške delicije Maran d.o.o., Braniteljska zadruga Lemeš d.o.om Pavić d.o.o., te Pršut Posedarje d.o.o..

Brojni uzvanici

Festival je i ove godine službeno otvoren revijalnim umijećem u rezanju pršuta, u kojem su se okušali Goran Pauk župan Šibensko – kninske  županije, Marija Vučković državna tajnica Ministarstva poljoprivrede, Goran Hrvatin načelnik općine Tinjan, Josip Begonja gradonačelnik Grada Drniša, te Miro Ivić Predsjednik Uprave Slobodne Dalmacije koji je ujedno bio najuspješniji, te je njemu pripala čast službenog otvorenja 5. Međunarodnog festivala pršuta u Drnišu.
Na svečanom otvaranju 5. ‘Međunarodnog festivala pršuta – Drniš 2018. okupljene su pozdravili domaćin gradonačelnik Grada Drniša Josip Begonja, predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta Drago Pletikosa, načelnik Općine Tinjan  Goran Hrvatin, potpredsjednik HGK za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Dragan Kovačević, izaslanica predsjednika Vlade RH Državna tajnica Marija Vučković, izaslanik predsjednice RH šibensko-kninski župan Goran Pauk, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednik skupštine Šibensko-kninske županije Nediljko Dujić,  državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina, potpredsjednik HGK za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Dragan Kovačević, predsjednik Gospodarske komore Šibensko-kninske županije Ivan Soža i predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije Joso Smolić.

Stvaranje nove priče

Obraćajući se prisutnima on je istaknuo značaj manifestacija kao što je festival pršuta za potporu i razvoj obrta i malog poduzetništva. No važno je i povezivanje u stvaranju nove ponude za turiste, kazao je Smolić. U tom smislu nazočne je pozvao da kušaju jedna novi kulinarski specijalitet od šibenskih dagnji i dalmatinskog pršuta. Naime, Obrtnička komora Šibensko kninske županije i Udruženje obrtnika Šibenik pripremili su za posjetitelje festivala veliku tavu“ buzare“ od šibenskih dagnji domaćeg, drniškog pršuta. Upravo je o važnosti oblikovanja prezentacije domaćih proizvoda koji imaju iznimnu, zaštićenu kvalitetu i podrijetlo predsjednik Obrtničke komore Šibensko kninske županije Joso Smolić govorio kao sudionik Okruglog stola „5 do 12“ na temu „Proizvodnja i plasman autohtonih proizvoda“ . Zaštićeni drniški pršut zaslužuje posebno mjesto i na jelovnicima u hrvatskim restoranima i odgovarajuću cijenu. No gostu treba plasirati jedinstvenu priču, marketinšku oblikovanu koja je kvalitetno pokriće za kvalitetnu ali time i skuplju gastronomsku ponudu, poručio je predsjednik županijske Obrtničke komore Joso Smolić