32. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a

stu 22, 2019

24.-26.11.2019, Kongresna dvorana hotela Ivan, Solaris

Tradicionalno, 32.-u godinu za redom Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika organizira Hrvatska obrtnička komora i njen Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika koja je najstarija takva nacionalna asocijacija s više od 12 000 obrtnika ove struke i s ukupno, gotovo 50 000 djelatnika.

Kroz protekla tri desetljeća Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a profilirao se u jedan od najznačajniji događaja za sve dionike u ugostiteljstvu i turizmu Hrvatske te se i ove godine očekuje da će se na njemu okupiti oko 500 sudionika. Otvaranje 32.Kongres zakazano je u ponedjeljak 25.11. u 10 sati u Kongresnoj dvorani hotela Ivan a predviđeno je da ga svečano otvori izaslanica predsjednika Hrvatskog Sabora i saborska zastupnica Branka Juričev-Martinčev.

Središnje teme ovogodišnjeg 32. Kongresa odnose se na gastronomski potencijal hrvatskih regija u jačanju prepoznatljivog nacionalnog turističkog proizvod te važnosti obrazovanja u stvaranju kvalitetnog kadra u turizmu. O tome će se raspravljati na panelima u kojima će uz ministra turizma Garija Capellia sudjelovati visoki dužnosnici pet ministarstava te čelni ljudi Instituta za turizam, Hrvatske turističke zajednice, Državnog inspektorata kao i predstavnici struke.

Tako će na panelu o gastronomskom potencijalu regija i povezivanju lokalnih proizvođača s ugostiteljima sudjelovati hrvatski chef i nositelj Michelinove zvjezdice Rudi Štefa, vlasnik ugostiteljskog obrta Pellegrini. Njemu će na 32. Kongresu biti uručena posebna povelja HOK-a za izvrsnost dok će godišnje nagrade primiti istaknuti ugostitelji iz svake županije.

U utorak ujutro, 26.11., bit će održano nekoliko kratkih radionica na temu kreiranja vinske karte, spravljanja vrhunske kave i koktela od domaćih žestica koje će voditi neki od vodećih hrvatskih barista, someliera i koktel majstora.

S posebnom pažnjom osmišljeno je zatvaranje 32.Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a 26.11. u 13 sati kada će se u restoranu hotela Ivan održati završno gastro događanje gdje će kuhari iz hrvatskih regija pripremiti ručak za sve sudionike Kongresa i tako predstaviti Hrvatsku na tanjuru.

Zanimljivost ovog gastro događanje je da će u njemu sudjelovati i najbolji učenici –kuhari Turističko ugostiteljske škole Šibenik koja će, osim toga, izraditi tisuću komada čokoladnih bagatina kao poklon sudionicima 32. Kongresa.

Domaćin 32.Kongresa je treću godinu za redom Obrtnička komora Šibensko kninske županije a pokrovitelji su Ministarstvo turizma i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.