26. Susreti ribara Hrvatske obrtničke komore

srp 3, 2023

26. Susreti ribara Hrvatske obrtničke komore bit će održani ove godine u Šibeniku, od 12. do 14. listopada, u hotelskom naselju Solaris, odlučeno je na 1. sjednici Organizacijskog odbora 26. Susreta ribara HOK-a održanoj u Obrtničkoj komori Šibensko-kninske županije koja je domaćin te najznačajnije nacionalne manifestacije za ribare. Uz predsjednika Organizacijskog odbora, Josu Smolića sjednici su nazočili svi članovi organizacijskog odbora: Ljazer Čivljak, predsjednik OK ŠKŽ, Stjepan Nedoklan predsjednik Ceha ribarstva i marikulture HOK-a, Dušan Prelević, predsjednik Ceha ribarstva OK ŠKŽ i Mato Oberan, predsjednik Ceha ribarstva i marikulture OK Dubrovačko-neretvanske županije.

Svake godine na Susretima ribara okupi se oko 300 predstavnika ribara koji u neposrednom kontaktu s najvišim predstavnicima resornih ministarstava razgovaraju o aktualnoj problematici u ribarstvu. Kako je istaknuto na sjednici Organizacijskog odbora u ovom trenutku nekoliko je ključnih tema važnih za ribare kao što je smanjivanje broja ribolovnih alata, problematika uspostave sustava za prikupljanje pasivno ulovljenog otpada koća gdje se procjenjuje da se po brodu količina otpada penje i do 5 tona godišnje te provođenje europske ekološke mreže Natura 2000 u cilju zaštite staništa određenih biljnih i životinjskih vrsta te utjecaj tog projekta na ribarstvo.

Trenutačno je u Hrvatskoj registrirano 2 971 ribar koji se bavi gospodarskim ribolovom na moru a u Šibensko-kninskoj županiji ih je 259 od čeka je 40-tak onih koji se bave koćarenjem.