13.Sajam agroturizma u Skradinu okupio velik broj izlagača iz cijele Hrvatske

svi 2, 2024

U dvorani Kulturnog centra Grada Skradina svečano je otvoren 13. Sajam agroturizma Šibensko-kninske županije, koji se i ove godine održao 30. travnja i 1. svibnja. Sajam je privukao iznimno veliki broj posjetitelja kojima je svoje proizvode predstavilo više od 140 obrtnika i obiteljskih gospodarstava iz cijele Hrvatske među kojima je 12 izlagača iz Ličko-senjska županija, županije partnera ovogodišnjeg Sajma.

Uz domaćine, župana Šibensko-kninske županije dr. sc. Marka Jelića i gradonačelnika Grada Skradina Antonija Brajkovića, svečanom otvorenju nazočili su, među ostalim, izaslanica Predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica – Branka Juričev-Martinčev, izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma – Nediljko Dujić, župan Ličko-senjske županije -županije-partnera 13. Sajma agroturizma – Ernest Petry, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Udruženja obrtnika Šibenik – Joso Smolić te predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije – Ljazer Čivljak te brojni drugi cijenjeni uzvanici i gosti koji su svojom nazočnošću uveličali ovaj svečani događaj.

Obraćajući se nazočnima na svečanom otvorenju potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Joso Smolić istaknuo je kako je Sajam agroturizma Šibensko-kninske županije prerastao iz skromnog, lokanog sajam u regionalni i nacionalno prepoznatljiv sajam što potvrđuje stalno povećanje broja izlagača i posjetitelja:. – Na ovom sajmu ljudi iz cijele Hrvatske koji proizvode hranu i ono od čega žive dolaze do tržišta. Sajam je brojem izlagača i posjetitelja potvrdio svoju kvalitetu Obrtništvo se razvija u Hrvatskoj i, u odnosu na prošlu godinu, imamo deset posto više obrta i brojimo 114 tisuća obrta sa više od 200 tisuća zaposlenih u njima. U našoj županiji također bilježimo rast i ma nas gotovo 3.900 te činimo oko 60 posto poslovnih subjekata u županiji, a obrti zapošljavaju oko 50 posto zaposlenih u realnom sektoru u Šibensko-kninskoj županiji – kazao je potpredsjednik HOK-a, Joso Smolić.

Izaslanica Predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica, Branka Juričev-Martinčev, prisjetila se samih početaka Sajma agroturizma Šibensko-kninske županije, koji je prvi put održan daleke 2008. godine: – Danas je ovaj Sajam prerastao u jedan od značajnijih, a o njegovoj važnosti dovoljno govori podatak da su mu pokrovitelji čak četiri ministarstva. Mali proizvođači i obiteljska gospodarstva suočena su danas s brojnim izazovima te je na nama da im pomognemo da se s istima što bolje nose – kazala je zastupnica Juričev-Martinčev te, u ime Predsjednika Hrvatskog Sabora, proglasila 13. Sajam agroturizma i službeno otvorenim.

Sajam se održao pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma i sporta te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, dok su sponzori/donatori Sajma: Lučka uprava Šibensko-kninske županije, Obrtnička komora Šibensko-kninske županije i Udruženje obrtnika Šibenik, Ceste Šibenik d.o.o., Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Šibenik, Zdravstvena ustanova Ljekarna Šibenik, Hrvatska poštanska banka, dioničko društvo, Nacionalni park Krka i Aluflexpack NOVI d.o.o. Udruženje obrtnika Šibenik uveličalo je otvaranje sajma pripremivši sa svojim Cehom ugostitelja preko 1000 porcija mesnog variva.